cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
stephenJames
Level 8

Approvals not sending Email

Hello,

         I have created a simple flow to require Approval when a new item is created in a sharepoint list. This issue i am having is that when a new item is created in the SP List an approval email is not being sent. I see that pending approval under the Approvals link in Flow, but no email comes through regarding the approval. 

I checked with our IT support regarding the missing emails and was responded with 

" I was able to do a message trace and it doesn’t look like any emails were sent to you from this email address.  Other agencies are receiving these emails (with details if undeliverable).   "

So as far as i can tell Flow isnt sending the emails out. 

Does anyone know if there is a setting or option that needs to be turned on in flow or something to allow these emails to be sent through. 

 

Thanks

 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email

So with no information our approval emails are now being received. No changes were made on our end and the flows stayed the same.

I believe that whatever fixed the issue was done by our Tenant Administrators, but unfortunately we wont know what they changed or fixed. 

View solution in original post

11 REPLIES 11
Dual Super User
Dual Super User

Re: Approvals not sending Email

There is a setting that will prevent emails from being sent if turned off.  In your Approval under advanced settings make sure that Enable Notifications is set to Yes. If it is set to No then the Approval will only be sent to the panel and no email copy will be sent.



-------------------------------------------------------------------------
If I have answered your question, please mark your post as Solved.
If you like my response, please give it a Thumbs Up.
stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email

Thanks for your response. 

 

I checked this setting and can see that it is set to Enable Notifications

Capture1.PNG

Dual Super User
Dual Super User

Re: Approvals not sending Email

A couple other things to try

 

1) Check in the Flow Runs and make sure that the settings used in the action are accurate. (For example that the approvers are a semicolon delimited string and not a comma delimited string.)

2) Check your Spam filter and your Junk folder in your mailbox.  I've seen these approvals get sent to junk if the address isn't whitelisted.

3) Temporarily add a Send Email action just in front of the Approval action which is also set to your email.  See if that email comes through.



-------------------------------------------------------------------------
If I have answered your question, please mark your post as Solved.
If you like my response, please give it a Thumbs Up.
stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email

Hi @Pstork1 

 

1) Ive checked the flow actions in the Approvals action and dont see anything wrong. Heres a screen shot

Capture2.PNG

 

2) Ive checked the spam filter in Outlook and it is set to No Automatic Filtering. I also added maccount@microsoft.com to the Safe Recipients and Safe Senders List. From the tests i have run no emails for the approvals has gone into the spam / junk folder.

 

3) I added the send an email (V2) just before the Approval. When running the tests i do recieve those emails, but still no Approval emails.

 

As an added few tests, i changed the approval email address to my personal email, but that failed as it requires a user within the organization. I also changed the approval type from "Approve/Reject - First to respond" to "Approve/Reject - Everyone must approve" but that didnt make any difference. 

Additionally i changed the approval type out for the Custom Responses aswell as deleting and readding the original approval action and approval type. All had no effect. 

I think i did forget to mention that the approvals do show up under the Approvals link in flow, and i am able to approve and reject from there.

Dual Super User
Dual Super User

Re: Approvals not sending Email

It looks from the screenshot like you are just typing in the approver's email.  When you do that it should show a typical People Picker dropdown.  You should pick the email from there.  What will show in the blank is the display name for the user rather than the email address.  That may be interferring with it send out the actual email



-------------------------------------------------------------------------
If I have answered your question, please mark your post as Solved.
If you like my response, please give it a Thumbs Up.
stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email


@Pstork1 wrote:

It looks from the screenshot like you are just typing in the approver's email.  When you do that it should show a typical People Picker dropdown.  You should pick the email from there.  What will show in the blank is the display name for the user rather than the email address.  That may be interferring with it send out the actual email


It appears that it does do as you mentioned when entering the users name, but changes on reloading the flow.

Capture4.PNG

When this is selected is shows the following

Capture5.PNG

Saving the flow and navigating away from the page and back then shows the following.

Capture6.PNG

Dual Super User
Dual Super User

Re: Approvals not sending Email

Understood, just wanted to make sure it was entered correctly and it is.

 

I'm honestly not sure what is happening in your environment.  We've checked about everything I can think of.



-------------------------------------------------------------------------
If I have answered your question, please mark your post as Solved.
If you like my response, please give it a Thumbs Up.
stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email


@Pstork1 wrote:

Understood, just wanted to make sure it was entered correctly and it is.

 

I'm honestly not sure what is happening in your environment.  We've checked about everything I can think of.


Thanks for your suggestions and help. I am guessing it might be an admin setting or something. I will have to raise a ticket with our tenant administrators and see if they can look into it on there end. 

KMac1980
Level: Powered On

Re: Approvals not sending Email

@stephenJames  You org may be geoblocking the emails. This happened to us! We were getting some approval emails but not all of them. we did a message trace and we could not find anything either. It was coming from a datacenter outside of the US and we were blocking it and that is why we were not getting them. You may have to contact Microsoft, they look at the logs and see where it is coming from and why you aren't getting it. Your org may need to whitellist certain IP ranges.

stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email


@KMac1980 wrote:

@stephenJames  You org may be geoblocking the emails. This happened to us! We were getting some approval emails but not all of them. we did a message trace and we could not find anything either. It was coming from a datacenter outside of the US and we were blocking it and that is why we were not getting them. You may have to contact Microsoft, they look at the logs and see where it is coming from and why you aren't getting it. Your org may need to whitellist certain IP ranges.


Thanks for the information @KMac1980 . We are currently working with our tenant administrator to determine the cause and hopefully a resolution. From the information we have gathered already, some agencies under our tenant are getting these approval emails without issue, whereas our agency isnt recieving any of them. 

 

Once i get some more information i will update this post just incase it helps someone else out.

stephenJames
Level 8

Re: Approvals not sending Email

So with no information our approval emails are now being received. No changes were made on our end and the flows stayed the same.

I believe that whatever fixed the issue was done by our Tenant Administrators, but unfortunately we wont know what they changed or fixed. 

View solution in original post

Helpful resources

Announcements
thirdimage

Power Automate Community User Group Member Badge

Fill out a quick form to claim your user group badge now!

firstImage

Incoming: New and improved badges!

We've given our badges an overhaul and also added some brand new ones!

fifthimage

Microsoft Learn

Learn how to build the business apps that you need.

sixthImage

Power Platform World Tour

Find out where you can attend!

seventhimage

Webinars & Video Gallery

Watch & learn from the Power Automate Community Video Gallery!

Top Kudoed Authors (Last 30 Days)
Users online (6,170)