cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
Advocate II
Advocate II

App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Just waited 17 minutes for an app to load in Studio. Using Edge, Session ID: f3523545-f452-4899-890d-8983744d148f

 

It's quite a large app but this is ridiculous. Last saved in PowerApps version 3.19104.33. I've just made a minor change and saved again to bring it up to the latest version, but it still looks to be re-loading at a snail's pace..

 

I see there was an outage earlier today: is this to blame?

 

 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Advocate II
Advocate II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Since 3.19112.26 it's been loading in under a minute again. Shame, since I'm half way through a complete rebuild!

View solution in original post

5 REPLIES 5
Highlighted
Super User II
Super User II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Hi Jonathan, 

 

Is this resolved now or are you still facing it? 

 

Thanks!

Highlighted
Advocate II
Advocate II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Sadly no - just tried on Chrome this time (07:55 UTC), Session ID: 3b6a9751-f13e-4326-8318-d3320b6f5321, took about 18 minutes. Looking at Task Manager I can see the network activity level is really low - about 0.05Mbps.

 

Highlighted
Super User II
Super User II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Did it slow down recently? Any specific screens where the delay is more? Any more details about the app would be very helpful.
Highlighted
Advocate II
Advocate II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

The app's datasources are 33 SQLServer tables/views, 16 Flows, 1 AzureBlobStorage. 12 screens, about 500 top-level controls in all (plus others within galleries, etc.).
So quite big, and as it has grown in size the time taken to open in Studio has lengthened a bit (up to about 20 seconds or so, which is not a problem), but there was a step change yesterday to the current 17 minutes. Saves take about 4 minutes, too.
I've tried the usual steps - 3 different browsers, 2 different internet connections, cleared caches. Also tried restoring to a (smaller) version from 3 days ago, in case additions made in the last day or two have caused the problem, but this version is just as slow loading. Even restored a version from 9 days ago - same.
This is the biggest of the apps I'm working on, but the next biggest - similar characteristics - is also pretty slow, taking about 3 minutes to load.
Are there any particular points to look for that might cause loading problems? types of connector, onstart routines, graphics, whatever..? Should I just raise a support ticket?
The app runs perfectly well, by the way - the problem is opening for edit, not for play.
Highlighted
Advocate II
Advocate II

Re: App loading in Studio incredibly slow today - 17 minutes!

Since 3.19112.26 it's been loading in under a minute again. Shame, since I'm half way through a complete rebuild!

View solution in original post

Helpful resources

Announcements
Community Conference

Power Platform Community Conference

Check out the on demand sessions that are available now!

Watch Now

Experience what’s next for Power Apps

See the latest Power Apps innovations, updates, and demos from the Microsoft Business Applications Launch Event.

Power Platform ISV Studio

Power Platform ISV Studio

ISV Studio is designed to become the go-to Power Platform destination for ISV’s to monitor & manage published applications.

secondImage

Power Platform 2020 release wave 2 plan

Features releasing from October 2020 through March 2021

Top Solution Authors
Top Kudoed Authors
Users online (4,375)