cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
Frequent Visitor

Collection column names not displaying correctly

I am unsure if what I am trying to do is viable with collections or not, but in my mind it seems like it should work.

 

I have created a collection that retrieves its data from a sharepoint list. Then in the app, displaying the collection as a table that the user can then search and retrieve information. I have a timer on the page that Autostarts and refreshes the sharepoint list, then clearcollects to keep the app running in real time along side the sharepoint list. 

 

My issue comes to the column names in the collection, they seem to be random strings of letters and numbers, rather than the same names the sharepoint list has. 

ColumnNames.PNG

 

 

Sharepoint Columns.PNG

 

As seen, the column names differ.

 

Why is it that the columns do not have the same names? I have seen the rename column command, but my list has a lot of columns, 70+, and I would prefer a cleaner solution.

 

When I create a table in powerapps that holds the data from the sharepoint list, the column names are correct. Not sure if that information helps at all.

CollectionData.PNG

 

 

Sharepoint Data.PNG

 

 

 

 

 

 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Anonymous
Not applicable

Re: Collection column names not displaying correctly

I had the same issue with SharePoint Lists. Unfortunately,I have no solution but I have noticed that if you create columns by selecting Edit this list and clicking + at the end of the columns

 11.png

In PowerApps it will display those columns with strange names (like you experienced)

 

However, if you create columns by going to list settings and adding it through there or clicking List in top ribbon and selecting Create Column

 12.png

In PowerApps it will display the column name you gave it in SharePoint List

 

For me I create all SP List in List Settings so that I can have column names in PowerApps not distorted.

 

View solution in original post

9 REPLIES 9
Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

bump.. anyone?

Highlighted
Community Support
Community Support

Re: Collection column names not displaying correctly

Hi @Matthew_Cooley,

 

Would you please share more information about how you created the collection?

Per my testing, the column name from the SharePoint list display correctly.

 

Please first take a try to remove the SharePoint list data source, then add it again to check.

Further,  please go to the SharePoint list classic View, then verify the column name there.

 

Regards,

Michael

 

Community Support Team _ Michael Shao
If this post helps, then please consider Accept it as the solution to help the other members find it more quickly.
Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

Thank you for responding @v-micsh-msft,

 

I have currently created the collection with this function,

 

ClearCollect(DataSearch,'On Site Database')

 

in the "OnVisible" field on the first screen on my app. I then have this same function in the "OnStart" and "OnEnd" of a timer that's set on repeat every 5 seconds. 

 

Now to be a little more clear, I initially made this app and my sharepoint list only had a couple columns in it, maybe 5. Everything worked great. A couple days ago I tried adding a lot more columns to the sharepoint list. Around 100 columns, and it was then after that the column names do not display correctly. The first 5 that I had still show up with their proper names, but the new ones are just random strings of 4 letters or numbers.. I made sure all the new columns do not have spaces in the names, a couple have underscores but that is the extent of special characters. Most are just letters.

 

I have just followed your instuctions and tried removing and adding the data source back again, this unfortunately did not fix the names. I have double checked all the column names in classic view of sharepoint, and they all show up as they should. Again, If I have the table using the sharepoint list itself as its data, then the column names are correct. They just aren't transferring to the collection the right way. I will post a couple more screen snips that might help 

Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

Sharepoint Column Settings.PNG

 

 

Screen Formula.PNG

 

 

Timer Function.PNG

 

 

Sharepoint List.PNG

 

 

Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

I have still not found a resolution to this issue, I will be out of work until monday so I will respond to any replies at that time. 

 

Thank you in advance

Highlighted
Anonymous
Not applicable

Re: Collection column names not displaying correctly

I had the same issue with SharePoint Lists. Unfortunately,I have no solution but I have noticed that if you create columns by selecting Edit this list and clicking + at the end of the columns

 11.png

In PowerApps it will display those columns with strange names (like you experienced)

 

However, if you create columns by going to list settings and adding it through there or clicking List in top ribbon and selecting Create Column

 12.png

In PowerApps it will display the column name you gave it in SharePoint List

 

For me I create all SP List in List Settings so that I can have column names in PowerApps not distorted.

 

View solution in original post

Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

@Anonymous Thanks for your reply!

 

I will go ahead and try recreating my list by adding columns from the list settings page. I did create all of my columns using the edit and add button at the end of the list as you showed. If this resolves my problem, I will accept it as the solution. However, it is a bit odd if this is the case, and definitely something that I hope gets fixed in the future for other peoples sake. 

Highlighted
Frequent Visitor

Re: Collection column names not displaying correctly

2019 Update

 

This issue still exists in the Powerapps/Sharepoint platforms when in classic mode and pressing the "plus" icon to create columns. (This results in a weird name shown in a table in PowerApps)

 

The workaround by entering "List Settings" and then selecting "Create Column" works. (This results in the correct name shown in a table in PowerApps)

Highlighted
Helper II
Helper II

Re: Collection column names not displaying correctly

I am still experiencing this issue with one of my collections as well. Has there been an update on when this will be resolved?

 

@Audrie-MSFT 

 

Thanks

Helpful resources

Announcements
secondImage

New Return to Workplace

Reopen responsibly, monitor intelligently, and protect continuously with solutions for a safer work environment.

Experience what’s next for Power Apps

Join us for an in-depth look at the new Power Apps features and capabilities at the free Microsoft Business Applications Launch Event.

Check this Out

Helpful information

Featuring samples like Return to the Workplace and Emergency Response Applications

secondImage

Power Platform 2020 release wave 2 plan

Features releasing from October 2020 through March 2021

Top Solution Authors
Top Kudoed Authors
Users online (8,278)