cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
n1ckmuk
Helper I
Helper I

something has broken all my apps

bit of an urgent one...

Something must have changed or been updated in the last 24 hours as I use the below component in all my apps and they all display the same error, most of them haven't been edited for a few weeks and were working yesterday. 

https://powerusers.microsoft.com/t5/Canvas-Apps-Components-Samples/Flyout-Menu-Component-Left-Right/...

 

n1ckmuk_2-1616780012270.png

 

 

 

ClearCollect(
    Menu,
    {
        title: "Finance",
        MenuIcon: Icon.Home,
        screen: Finance
    },
    {
        title: "Residential Services",
        MenuIcon: Home,
        screen: Services
    },
    {
        title: "Commercial",
        MenuIcon: Home,
        screen: Commercial
    },
    {
        title: "Asset Management",
        MenuIcon: Home,
        screen: AssetManagement
    },
    {
        title: "HR",
        MenuIcon: Home,
        screen: HR
    },
    {
        title: "Communications",
        MenuIcon: Home,
        screen: Communications
    },
    {
        title: "Historical Reports",
        MenuIcon: Home,
        screen: Historical
    }
);

 

 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
RandyHayes
Super User
Super User

@n1ckmuk 

What is DataSource defined as in your component?  That would have the record signature that is needed.  It must match the one you are providing.

 

I hope this is helpful for you.

_____________________________________________________________________________________
Digging it? - Click on the Thumbs Up below. Solved your problem? - Click on Accept as Solution below. Others seeking the same answers will be happy you did.
Check out my PowerApps Videos too! And, follow me on Twitter @RandyHayes

Really want to show your appreciation? Buy Me A Cup Of Coffee!

View solution in original post

6 REPLIES 6
RandyHayes
Super User
Super User

@n1ckmuk 

What is DataSource defined as in your component?  That would have the record signature that is needed.  It must match the one you are providing.

 

I hope this is helpful for you.

_____________________________________________________________________________________
Digging it? - Click on the Thumbs Up below. Solved your problem? - Click on Accept as Solution below. Others seeking the same answers will be happy you did.
Check out my PowerApps Videos too! And, follow me on Twitter @RandyHayes

Really want to show your appreciation? Buy Me A Cup Of Coffee!

View solution in original post

Thank you! that looks like the problem. The data source is blank. I've changed it back to 'Menu' and it works 🙂

This has happened for over 30 apps, despite none of them being edited.. 


n1ckmuk_0-1616781814188.png

 

RandyHayes
Super User
Super User

@n1ckmuk 

The DataSource of your component should not be Menu.  That could be the source of your issue.

It should be a Table with records that provide the schema of your Property.

 

Based on the collection you have (and I'd recommend setting a variable to your table instead of a heavy-weight collection - Set(Menu, Table({title : "Finance", ...) ) your DataSource property on the component should be set to:

Table({title: "SampleText", MenuIcon: Icon.Add, screen: App.ActiveScreen})

 

 

_____________________________________________________________________________________
Digging it? - Click on the Thumbs Up below. Solved your problem? - Click on Accept as Solution below. Others seeking the same answers will be happy you did.
Check out my PowerApps Videos too! And, follow me on Twitter @RandyHayes

Really want to show your appreciation? Buy Me A Cup Of Coffee!
n1ckmuk
Helper I
Helper I

thanks @RandyHayes.

I've changed the datasource in the component to the schema you provided.  

RandyHayes
Super User
Super User

@n1ckmuk 

That is good!  Yes, you must provide a default value for every property of your component.  This should not be connected to anything in your current app (even though the designer lets you do so).  If should define (especially for table type properties) the schema and default values.  

During the component design, you can adjust that to add various testing data and even data directly from your app, but when you are done testing, it should be set back to a generic schema with generic values.

 

Glad it worked for you...and hopefully you'll not see this happen again.

_____________________________________________________________________________________
Digging it? - Click on the Thumbs Up below. Solved your problem? - Click on Accept as Solution below. Others seeking the same answers will be happy you did.
Check out my PowerApps Videos too! And, follow me on Twitter @RandyHayes

Really want to show your appreciation? Buy Me A Cup Of Coffee!
Mike_KaiserPerm
Frequent Visitor

Thanks - that was not clear to me until a read your explanation.  The datasource in my powerapp was empty and therefore could not understand the incoming structure.  It was working and then stopped strangely.

Helpful resources

Announcements
PA_User Group Leader_768x460.jpg

Manage your user group events

Check out the News & Announcements to learn more.

Community Connections 768x460.jpg

Community & How To Videos

Check out the new Power Platform Community Connections gallery!

Welcome Super Users.jpg

Super User Season 2

Congratulations, the new Super User Season 2 for 2021 has started!

Carousel 2021 Release Wave 2 Plan 768x460.jpg

2021 Release Wave 2 Plan

Power Platform release plan for the 2021 release wave 2 describes all new features releasing from October 2021 through March 2022.

Top Solution Authors
Top Kudoed Authors
Users online (2,745)