cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Filter Array output is shown blank or null

Hi Team,

 

Greetings!

I am a newbie and trying my hands on Power Automate. I need your help.

I am trying to create a dynamic email body based on the filtered data from excel spreadsheet. In the Filter Array function if I pass array of emails from excel spreadsheet it takes the Input data properly but generates blank [] output but, when I replace array of matching emails with single static email ID the flow works properly.

 

Please help me to resolve my problem. Thanks in advance.

Below I have tried my best to explain the scenario along with the snapshots. Let me know if you need more details, Thanks!

 

Snapshot 1 to 4 explains the flow along with Excel table.

Snapshot 5 depicts Negative case

Snapshot 6 & 7 depict Positive case

 

Snapshot 1 - Excel table:

Sujit_Pavaskar_4-1651693135970.png

 

Snapshot 2:

Sujit_Pavaskar_1-1651692493527.png

 

Snapshot 3:

Sujit_Pavaskar_2-1651692574542.png

 

Snapshot 4:

Sujit_Pavaskar_3-1651692870881.png

 

Snapshot 5: (Output of Filter array is shown blank [] when inside Filter Array function Email equals to Current Item as shown in Snapshot 4)

 

Sujit_Pavaskar_7-1651693771570.png

 

 

Snapshot 6: (Output of Filter array is shows correct Output i.e it filters only two records from from excel table where email ID is matching when single email address is entered in Filter array as shown in below Snapshots)

Sujit_Pavaskar_8-1651694165373.png

 

Snapshot 7: Only two matching records are filtered where email ID is matching 

Sujit_Pavaskar_9-1651694443809.png

 

 

 

 

13 REPLIES 13
Rhiassuring
Super User
Super User

Hi there, 

 

Thank you for the details! It helps a lot.

Your flow looks good to me... have you tried putting your Current Item into a Compose to see what it looks like, and make sure there are no weird extra characters being brought in for whatever reasoN?

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Hi @Rhiassuring 

 

Thanks for your response. Appreciate it!

As suggested by you, I have included Current Item into Compose action. Please refer to the snapshots below for your reference.

 

Sujit_Pavaskar_1-1651737686908.png 

 

 

Sujit_Pavaskar_2-1651737855282.png

 

 

Rhiassuring
Super User
Super User

Hi there, 


Well, that makes it really easy to see your problem! It isn't actually grabbing your Current Item, it is still grabbing the entire array, as you can see in the output. That Compose should only be showing you a single email. 

You don't need an "Append to Array" here. You can put your output from your union() Compose directly into it.

 

Rhiassuring_0-1651765658879.png


This gives me the Current Item I'd expect to see, ie, one email at a time. That means it should work in your filter in the loop.

 

Rhiassuring_1-1651765752180.png

 

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



Thanks @Rhiassuring 😊

 

Your solution looks perfect to me but somehow, it is not working at my side. I did tried this earlier as well. 

It could be possible that I am missing something. Please check. ☹️

Below snapshots for your reference.

 

Sujit_Pavaskar_0-1651812570840.png

 

Output

Sujit_Pavaskar_1-1651812661937.png

 

 

Rhiassuring
Super User
Super User

Hi there, 

 

I note that your "Map" column for the Select isn't expanded (the button on the right, the little table) - can you click that and show me how it's set? Everything I can see from the screenshots looks right... so.. need to try and look deeper!

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Hi @Rhiassuring 

 

Please check the below snapshot. Appreciate your help.

 

Sujit_Pavaskar_0-1651817905154.png

 

Rhiassuring
Super User
Super User

Thank you, but can you expand the Map field? There is a little icon to the right of the field. 

Rhiassuring_0-1651818780290.png


It should end up looking like this, but I'd like to see: 

Rhiassuring_1-1651818809820.png

 



 

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Hi @Rhiassuring 

 

I have just checked, my Select action - It is in 'Map' mode and not 'Key Value' mode. 

Below snapshot for your reference.

 

Map Mode

Sujit_Pavaskar_0-1651836325170.png

 

I have tried to switch from Map to 'Key value' mode and Run the Flow. Below snapshots for your reference.

 

Key Value Mode

Sujit_Pavaskar_1-1651836558345.png

Output after changing to Key value mode : If you closely observe the below snapshots after changing from Map to key value mode "Email":  keyword is appended before each email address which was not there in my previous flow snapshots. 

 

Sujit_Pavaskar_2-1651836797217.png

 
 

1.jpg

 

 

 

Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Hi @Rhiassuring 

 

Also for your reference, I am trying to replicate the steps mentioned in the below link

 

MyOnlineTrainingHub

Rhiassuring
Super User
Super User

Hi there, 

 

RE: Select / Map - yes, I know, I just wanted to check in case something was weird.

 

I've just tried this on my side, and we can actually do it directly from the union. I think the extra array might be confusing it.

 

Rhiassuring_0-1651854648335.png

 

The "Outputs" in the apply to each is from Compose - Union.

 

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



Sujit_Pavaskar
Regular Visitor

Hi @Rhiassuring 

 

I have tried the above method but, unfortunately it is not working. Below is an error snapshot for your reference.

 

Sujit_Pavaskar_0-1651933881579.png

Looks like Power Automate is treating Output of Compose - Union as 'String' when I pass it into the Apply to each statement. To validate the same, if I add Compose action before passing the Output to the Apply to each statement. I am getting an array of emails in the Output. Below is a snapshot for your reference.

 

Sujit_Pavaskar_1-1651934512098.png

 

 

 

Today I did something different just for testing purpose. Instead of passing 'Outputs' from Compose - Union, I passed 'Output' from the Select statement which contains ALL the email address from Excel table. And, surprisingly the result was SUCCESS. The flow executed smoothly and as per the Excel table records I received 5 seperate emails.

 

That means, Apply to Each statement is working perfectly fine for Select statement (All email address array) but, not for Compose - Union Email array.

 

Below is the Expression of the Union statement:

union(body('Select_entire_Email_column'),body('Select_entire_Email_column'))

 

Please check if something is wrong. Hope we will find the solution this time, 😌

 

Sujit_Pavaskar_0-1651933449942.png

 

 

 

Rhiassuring
Super User
Super User

That is very strange, our scenarios are exactly the same, and yet, we are getting different outcomes.

I bet it's really obvious, too, but I've looked at it too much and now can't see it...  maybe someone else will be able to "spot the difference". 

@VictorIvanidze @Pstork1 @ScottShearer ?

______________________________________________________________


Did this answer your question? Please mark it as the solution.
Did it contribute positively towards finding the final solution? Please give it a thumbs up.

I answer questions on the forum for 2-3 hours every Thursday!



What value is in the Compose where you load current item?  Is that showing an email or a blank?  If its an email is it only an email? Or is there a key associate with it?



-------------------------------------------------------------------------
If I have answered your question, please mark your post as Solved.
If you like my response, please give it a Thumbs Up.

Helpful resources

Announcements
Power Automate News & Announcements

Power Automate News & Announcements

Keep up to date with current events and community announcements in the Power Automate community.

Microsoft 365 Conference – December 6-8, 2022

Microsoft 365 Conference – December 6-8, 2022

Join us in Las Vegas to experience community, incredible learning opportunities, and connections that will help grow skills, know-how, and more.

Power Automate Community Blog

Power Automate Community Blog

Check out the latest Community Blog from the community!

Users online (3,659)