cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
ericonline
Community Champion
Community Champion

PowerApps - HTTP - XML - PowerApps

Hello,

 

I'm having trouble determining how to hit an on-prem web service that only responds with XML.

Scenario:

  • On-prem Web Service, Serving XML
  • I can hit the URL in my browser, pass it a single value (ex: "1234") and get a response
  • Example URL:
    • http://mycompany.com/subpath/to/api/is/pretty/long/<SINGLE_VALUE>
  • Example Response:
    • <Model xmlns:i="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns="http://schemas.datacontract.org/2004/07/proprietaryName.Models">
      <ALIAS>THIS_NAME</ALIAS>
      <ID>THIS_NUMBER</ID>
      </Model>

Since this is an on-prem endpoint WITHOUT authentication, JSON, request body, or a response body, I'm having trouble figuring out where to start. If it HAD these items, I'd start with a Custom Connector in PowerApps, then a Flow.

But that doesn't work here, no Custom Connector possible. So starting with Flow, I can't even get the HTTP Request setup! I'm only passing a SINGLE VALUE, there are not headers or body parameters to input. Can't figure out how to hit the On-Prem Data Gateway here either. 

flowIssue.png

Any ideas for me to get started?

Thank you

5 REPLIES 5
v-yamao-msft
Community Support
Community Support

Hi @ericonline,

 

It seems that you are trying to connect to custom on-premises APIs, please check the following doc for a reference:

Connect to custom on-premises APIs using data gateway

https://flow.microsoft.com/en-us/blog/on-premise-apis/

In addition, please check if the following blog would be helpful for you:

Define HTTP Authentication

https://flow.microsoft.com/en-us/blog/five-services-json-http/ 

 

Best regards,

Mabel

Community Support Team _ Mabel Mao
If this post helps, then please consider Accept it as the solution to help the other members find it more quickly.

Hi @v-yamao-msft and thank you for the resources. I was not able to find a solution in those blog posts. We already have a data gateway setup, I have it selected in the Custom Connector but don't see a way to call the Custom Connector in the HTTP call.

Any further ideas?

Did you ever find a solution?

Looking for an answer on this to please!

Helpful resources

Announcements
Power Platform Conf 2022 768x460.jpg

Join us for Microsoft Power Platform Conference

The first Microsoft-sponsored Power Platform Conference is coming in September. 100+ speakers, 150+ sessions, and what's new and next for Power Platform.

New Ideas Forum MPA.jpg

A new place to submit your Ideas for Power Automate

Announcing a new way to share your feedback with the Power Automate Team.

MPA Virtual Workshop Carousel 768x460.png

Register for a Free Workshop

Learn to digitize and optimize business processes and connect all your applications to share data in real time.

MPA Licensing.jpg

Ask your licensing questions at the Power Automate AMA!

Join Priya Kodukula and the licensing team, super users and MVPs to find answers to your questions on Power Automate licensing.

Users online (2,358)