cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Reigningfear
Advocate IV
Advocate IV

Issue after importing solution - Weird intermittent behavior with "Query Builder Error - The specified field does not exist in Microsoft Dynamics 365"

Hello,

 

I will try to keep this as concise as possible as I have been wracking my brain the entire day trying to figure this out.

 

Problem

 

I have 3 environments, Dev, QA and Prod. I have a solution which contains a collection of entities, a couple of flows and some option sets. I have exported and imported this solution from Dev to QA and Prod a couple of times with no issues. However, today I decided to change a field in Entity A to look up on from Entity B in the same solution instead of the System Users Entity. After doing this, I tested to make sure I could create/edit records in Dev and it worked. Exported/imported into QA and everything worked. Importing into Prod is where the trouble happened. I received this error intermittently:

Reigningfear_0-1599802681235.png


A flow I had connected to this entity also had an error stating this:

Reigningfear_1-1599802796022.png

The flow error remained constant however the Query Builder error seemed to be intermittent for multiple users. It was really odd that I could create an entry sometimes and other times I could not. Eventually, the error became more and more common until it was consistent.

What I've tried

  • I ensured I removed any remnant of the old field that a replaced with the new lookup field. If it matters, I did name it the same. Note - I have another look up field that I essentially remade during troubleshooting and I named that something different but it is having a similar issue.
  • Used a few XRMtoolbox plugins to see if I could find any reference of the attribute. Nothing showed up having to do with the old fields.
  • I tried updating data using the "edit data in excel" function but that yielded the same result as the flow.
  • I tried removing the Lookup fields from the forms and import/exporting into prod. I noticed that after doing this, one of the option set fields would throw the error shown above so if I left it blank, I could create items. This was intermittent as well. 
    • After seeing this, I tried removing the problematic option set from the solution and reimported. It seemed like this was the most consistent way to create records with no errors. 
  • I tried creating the relationships manually instead of letting CDS do it when you create a field.
  • I've deleted all data in prod just in case previous data from the old fields messed things up.

 

The most bizarre thing to me is everything works perfectly UNTIL I use my prod environment. I also can't understand how it would create records sometimes then the very next record, using the same data, throw an error. I am out of ideas as to how that environment has issues when everything I use is within the same solution.

Apologies for the wall of text here. My head is swimming and I felt like all of that detail may help someone smarter than myself help me. Please let me know if I can provide any further details that may assist.

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Hey @Ben , thanks for getting back to me. I accidentally posted this twice. My more updated post is here. I ended up figuring it out and it actually had nothing to do with the solution which was bizarre. It was a duplicate detection job running which was expecting old attributes that I removed. 

View solution in original post

2 REPLIES 2
ben-thompson
Memorable Member
Memorable Member

First question - are you using managed or unmanaged solutions?
---
If this post has answered your question please consider it for "Accept as Solution" or if it has been helpful give it a "Thumbs Up".

Hey @Ben , thanks for getting back to me. I accidentally posted this twice. My more updated post is here. I ended up figuring it out and it actually had nothing to do with the solution which was bizarre. It was a duplicate detection job running which was expecting old attributes that I removed. 

Helpful resources

Announcements
Power Apps News & Annoucements carousel

Power Apps News & Announcements

Keep up to date with current events and community announcements in the Power Apps community.

Power Apps Community Blog Carousel

Power Apps Community Blog

Check out the latest Community Blog from the community!

Users online (3,471)