We are fixing Microsoft Forms connector delays

by on ‎09-14-2017 05:41 PM

Hello, Flow Community.

 

Since the introduction of the Microsoft Forms connector to the Flow service in July of this year, we have seen a rapid growth of usage and huge amounts of Flows created using the Forms service. Due to adoption rates, we are experiencing heavy load patterns to the service, resulting in much longer trigger intervals.

 

Thank you for your patience as we work to return the service to the quick trigger intervals. We expect the fix to be in place by middle of October.

 

Microsoft Forms Team

Comments
by yoshihirok
on ‎09-18-2017 01:40 PM

Thank you @KathyLiu for your work

 

I'm waiting for FIX at middle of October 2017.

 

Regards,

Yoshihiro Kawabata

by robertcaretta
on ‎09-19-2017 11:43 AM

@KathyLiu - Will the fix also address the Flows not firing off after a revision has been made when connected to a Form?  I have been waiting for 2 months.

by karemguissela
on ‎09-27-2017 12:37 AM

I was very excited because we are close to using it in the company where I work but I think at the moment it will not be possible. I will be waiting for this problem to be solved.

by robertcaretta
on ‎09-27-2017 06:09 AM

@karemguissela @KathyLiu - I was told by another Microsoft employee that there is a Flow update going to be taking place and it will require the existing Flows to be rebuilt. Hopefully there is an upgrade path or tool to assist with this. Smiley Sad

by kimbroughh
on ‎09-29-2017 04:44 AM

How can we be notified when this fix is put in place?

by srizvi
on ‎09-29-2017 11:19 AM

I have a flow which triggers when a record is created on my Dynamics 365 CRM for the entity 'Planner'. The subsequent action to follow creates a task in Planner. The problem is the inconsistency of the trigger firing off. To test this inconsistency, I created five records on my CRM. The result should have been the creation of five planner tasks. Instead, only two of the five planner tasks were created. Is the fix currently under development? Can this be a problem of a server timeout because of too many requests in a short time? 

by birkee
on ‎10-02-2017 07:28 AM

I set up a flow on Friday and it was working fine, then when I came to use it with other users today it did not work. Wish I'd known about the teething problems before I went ahead and used it.

 

Could you say whether this fix will fix not only the time lag, but the apparent failure rate (mine is not delayed in activating the flow, it doesn't seem to activate it at all). 

 

Thanks

by moonascend
‎10-06-2017 08:58 AM - edited ‎10-06-2017 09:00 AM

We were testing the Forms Flow Connector yesterday October 5, 2017 and halfway though the day something changed: 

 

  1. When creating a new Flow from BLANK, the Forms Connector started only returning a single field "List of Response Notifications" and only Response ID is available in Dynamic Content. 
  2. When Creating from a Template or Editing an existing flow created prior to October 5, 2017, the Flow Action Box "When a new response is submitted" no longer works when clicked (it expands down 1 or 2 pixels when clicked) and does not present a dropdown to select from a list of available flows

 

Maybe an update is underway?

by bbrown
on ‎10-09-2017 02:02 PM

It sounds like moonascend is having the same issue I am, where forms only result in a response ID being available in dynamic content. I hope this hasn't broken my deployed and working flows that weren't extremely time sensitive.  

by athorpe82
on ‎10-10-2017 06:26 AM

Exact same issue here as with moonascend and bbrown. Previously everything was working ok, now this has put an ongoing project at severe risk - Not good!

by rejcom
on ‎10-10-2017 06:48 AM

I have same problem.. But today I have webinar about Flow... how use Flow and forms in education for teachers.. what I have show?? It is very big problem... for me...

forms.PNG

by moonascend
on ‎10-10-2017 11:19 AM

For those that haven't see in it, there is an update at https://us.flow.microsoft.com/en-us/support/

 

Good: Improvements to the Forms connector are deploying to all regions by 10/10 but there is currently a known issue with dynamic content for the Forms triggers.

 

Last updated: 10/5/2017 12:58:43 AM UTC

 

Sounds like good news!

by robertcaretta
‎10-11-2017 08:26 AM - edited ‎10-11-2017 01:21 PM

I can confirm this is an issue for me as well. The split of the trigger and action has created another scope level. See my notes below.

by bbrown
on ‎10-11-2017 08:36 AM

To those with the problem I was having, I had posted a question on the support board, and someone recently pointed out a solution. There has been a change to the forms flow. After doing a "When a new response is submitted" a new action is available "Get Response Details" once this action is applied you get your dynamic content options back. It looks like the action was split, and that fact was simply not well documented.  

by robertcaretta
‎10-11-2017 08:50 AM - edited ‎10-11-2017 09:11 AM

@bbrown - Thanks for sharing that. 

by moonascend
on ‎10-11-2017 09:21 AM

@bbrown@robertcaretta

I am not getting the loop issue and I am not using variables, but there is progress: 

 

Creating a new flow: 

 

Everything is working now! The Flows are executing almost instantly whesas before they would take anywhere from 2 to 12 hours. I created a simple flow from BLANK that creates a SharePoint List Item, Sends an Email and Adds the Data to a Power BI Dataset. 

2017-10-11_12-14-48.png

 

Editing an existing flow:

 

I now see the new action "Get Response Details", and am able to select a Form in a drop down. However, There is nothing to choose or enter into the Response Id field. 

 

2017-10-11_11-58-21.png

by moonascend
‎10-11-2017 09:31 AM - edited ‎10-11-2017 09:32 AM

Regarding my comment about editng an existing flow... 

 

It appears that the Forms Trigger has been replaced and now includes the text "(Preview)" in the name: 

Here is the Trigger when starting from BLANK

2017-10-11_12-28-14.png

 

Here is the trigger when Editing a previously created Flow or Using one of the Templates available: (the name is missing the text "(Preview)" 

 

2017-10-11_12-30-04.png

 

I don't see how or it is not obvious to me on how to "edit" a trigger at the top of a flow. 

by robertcaretta
‎10-11-2017 01:19 PM - edited ‎10-11-2017 01:21 PM

 

@moonascend -

 

Ultimately I was able to get this all to work, but it was a rebuild. In regards to variables and expressions, the scopes have changed w/ the splitting of the trigger and action and the addition of the loop. You can only declare variables at the root and set them within the loop. (Working with and setting integers is still messy)

 

so this...
int(substring(triggerBody()['raa1dad7fbf5d4bea93ffc74a658f7bd8'],0,3))

 

becomes this...
int(substring(body('Get_response_details')?['raa1dad7fbf5d4bea93ffc74a658f7bd8'],0,3))

 

 

InitializeInitializeFor Loop SettingFor Loop Setting 

by pooja
on ‎10-15-2017 12:22 AM

Still a Problem in Microsoft floe when sending a notification from forms to email. Used Get Response Details but no dynamic content available msg is shown yet.  Tired and sick of checking it again and again. It is 15 October now and still it does not work. Waiting for the same to be repaired.

 

 

Please update us what to do in this case as its urgent.

by robertcaretta
‎10-16-2017 05:55 AM - edited ‎10-16-2017 06:01 AM

@ppoja  - Try building a new flow from scratch and see if the behavior is the same. That's what I did. I also ported my solution over to Azure Logic Apps. I believe Microsoft implemented a new version of the Form trigger and action. Not sure it updates backwards. 

by moonascend
on ‎10-16-2017 06:05 AM

Reminder to everyone that the Forms Flow connector is in "preview", so nothing should be in "production"... 

 

Regardless, the existing Flows and Templates do not use the new Action and Trigger...

 

Basically, if you don't see (Preview) at the end of the Description, it is not the new one and will not present Dynamic Content. 

 

Only "Create From Blank..." is working 

 

 

by pooja
‎10-17-2017 08:52 AM - edited ‎10-17-2017 08:53 AM

Create from Blank also does not show dynamic content and nothing is working at the moment. Need urgent replacement.

 

by moonascend
on ‎10-17-2017 09:16 AM

Hi @pooja,

 

As mentioned above, ensure that you are now adding a second step when creating the flow. It is not longer a single step process. 

 

 

Flow Created 2017-10-17 12:00 PM EST Demonstrating Dynamic Content IS availbleFlow Created 2017-10-17 12:00 PM EST Demonstrating Dynamic Content IS availble2 Step Proces - First is Trigger, Second is Get Response Details2 Step Proces - First is Trigger, Second is Get Response Details

by yoshihirok
on ‎10-18-2017 07:42 PM

Fixed From Microsoft Forms To Microsoft Flow connector delay,

Thank you Microsoft Flow.

 

Blog "Building flows from scratch that handle Microsoft Forms responses" by Microsoft

https://flow.microsoft.com/ja-jp/blog/building-scratch-forms-responses/

 

... " form responses appear in Microsoft Flow nearly instantaneously" ...

 

Regards,

Yoshihiro Kawabata