cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
ianallen13
Helper II
Helper II

Outlook email sends with attachment from SharePoint, but doesn't send email without attachment.

Hello everyone, 

 

So I have a Flow built out that is creating an email anytime a new record is posted in a SharePoint library, my problem that I just noticed is that it will only send out the outlook email, with the attachment (which is great), but if I have a item posted in SharePoint that does not have an attachment - nothing happens.  I have a feeling that I have the order mixed up or something?  

 

Also trying to get it to send in HTML and having some issues with that as well.  

 

Any guidance is appreciated.  

 

Thank you, 

 

Neil 

3 ACCEPTED SOLUTIONS

Accepted Solutions
abm
Super User III
Super User III

Hi @ianallen13 

 

Could you please post a screenshot of your flow?



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials

View solution in original post

abm
Super User III
Super User III

Hi,

 

Thanks for the screen share. The key thing is you need to collect multiple attachment in an array.

 

 

image.png

 

The above expression is as follows:

 

body(‘Get_file_content_using_path’).$content

 

Here Get file content using path is the step above where you retrieve the contents of the file.

 

Hope the session was useful.

 

Thanks



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials

View solution in original post

9 REPLIES 9
abm
Super User III
Super User III

Hi @ianallen13 

 

Could you please post a screenshot of your flow?



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials

View solution in original post

 

Hopefully this helps?  I have 5 conditions built for several teams depending on what communication needs to be sent out. 

 

Image 1Image 1

Image 2Image 2Image 3Image 3

Hi @ianallen13 

 

Thanks for the screenshot.

 

Couple of questions :

 

1. Is that your email is outside the loop? 

 

2. In your send email action I can see you mapping the Id under the Attachments Content. But you mentioned the attachment is working? Generally here we need to map the content of the attachment.

 

3. How about multiple attachments?

 

See this video about how to get attachments from a list and send email.

 

https://www.youtube.com/watch?v=YvHv3yOotDc

 

 

Thanks



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials
ianallen13
Helper II
Helper II

Thank you for the reply. 

 

It's hard to send the entire thing, but I'll try to answer your questions as best as I can: 

 

1. I am currently using my email address to TEST the workflow before I put in anyone else's.  So I hope that is what you were asking?  

 

2. I did that by simply following a video, so it may be incorrect.  How do I adjust that?

 

3. This is something that I just discovered as a problem today.  I sent a test run with 2 attachments, and got 2 emails with 1 different attachment each.   

Hi @ianallen13 

 

Thanks for your quick reply. What I meant by email is related to the action step where you added? Is that inside or outside the foreach loop. Clearly its missing the array for multiple attachments. I would say please have a look at the video I send you earlier. If you need further help please let me know. Also if you want a screen share I am happy to help.

 

Thanks



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials
abm
Super User III
Super User III

Hi @ianallen13 

 

Here is another post. Here ignore the trigger. From your trigger you can get the list item id. Start from initialise array.

 

https://www.c-sharpcorner.com/article/how-to-send-listitem-attachments-as-email-attachment-from-flow...

 

Anymore help please let me know.

 

Thanks



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials

Perfect - I will take a look at the video you sent (hopefully over the weekend) and then reach back out.  I appreciate your openness to doing a screen share - that will be much appreciated. 

 

Thank you!!

 

Neil 

abm
Super User III
Super User III

Hi,

 

Thanks for the screen share. The key thing is you need to collect multiple attachment in an array.

 

 

image.png

 

The above expression is as follows:

 

body(‘Get_file_content_using_path’).$content

 

Here Get file content using path is the step above where you retrieve the contents of the file.

 

Hope the session was useful.

 

Thanks



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

If you liked my response, please consider giving it a thumbs up


Proud to be a Flownaut!

Learn more from my blogPower Automate Video Tutorials

View solution in original post

Helpful resources

Announcements
MBAS Attendee Badge

Claim Your Badge & Digital Swag!

Check out how to claim yours today!

MPA User Group

Welcome to the User Group Public Preview

Check out new user group experience and if you are a leader please create your group

secondImage

Are Your Ready?

Test your skills now with the Cloud Skill Challenge.

Top Solution Authors
Users online (47,140)